LA FESTA DELS PASSADORS PATRIMONI FESTIU DE CATALUNYA

Després de 22 edicions consecutives, el passat 29 d’agost de 2020, la festa dels Passadors, impulsada per Dones de Futur i, recentment coorganitzada amb UNESCO Sant Adrià, ha estat incorporada al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Anteriorment, el juny del 2018, l’Ajuntament de Sant Adrià ja va declarar la figura dels passadors “patrimoni etnològic de la ciutat”.

El riu Besòs rep aigua de cinc afluents: el Ripoll, Caldes, Tenes, Congost i Mogent. Quan hi havia fortes pluges es produïen les besosades, fortes riuades que s’enduien els precaris ponts del riu Besòs. Era aleshores quan els passadors facilitaven als veïns poder passar a banda i banda del riu, sobretot a infants, gent gran i també les mercaderies. Era una activitat puntual i complementària que els aportava uns ingressos extres a homes que en la seva majoria eren pagesos de professió. Els passadors acostumaven a ser homes joves, ben robustos i tenien un gran coneixement del riu. Comptaven, també, amb el treball d’homes més grans i experimentats que eren els que dirigien, construïen les passeres i cobraven. S’ha de considerar que la gran importància d’aquests passadors, rau en que formaven part d’un gremi, escollits oficialment i que treballaven en l’encreuament del camí ral amb el riu Besòs

La festa, en homenatge als passadors, es celebra anualment el cap de setmana més proper al 12 de febrer, festivitat de Santa Eulàlia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: